Başarıya Giden Yol Acıdan Geçer

 

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı son zamanlarda okuduğum en eğlenceli ve öğretici kişisel gelişim kitaplarından biriydi. Kitabın yazarı Mark Mansın, sürekli pozitif kalıp olumlu düşünerek başarıya ve mutluluğa ulaşmanın yollarını tarif etmenin aksine, mutsuzluğun ve tatminsizliğin insan doğasının bir parçası olduğunu ve başarıya ve mutluğun giden yolun bunu kabullenmekten geçtiğini anlatıyor.

Kitaptan öğrendiğim önemli şeylerden biri, hayatta başarıya ve mutluluğa ulaşmanın mücadeleden geçtiği. Mücadele edecek doğru alanları seçmek ve geri kalan şeyleri de kafaya takmamayı öğrenmek çok önemli. Doğru seçimi yapmak için önce hayattan ne istiyorsun sorusunu cevaplamak gerekiyor. Bu soruya mutlu bir hayatım, mükemmel bir ailem ve sevdiğim bir işim olsun gibi genel bir cevap vermek bir anlam ifade etmiyor. Herkes zengin olmayı,  güzel bir sevgiliye sahip olmayı, güzel görünmeyi ve mükemmel bir kariyere sahip olmayı ister. Bunları istemek işin kolay tarafı. Asıl soru hangi acıya katlanabildiğiniz ve hangi mücadeleye hazır olduğunuz. 

Örneğin herkes bir plazanın en üst katında manzaralı bir ofiste oturmayı ve ay sonunda hesabına tonla para yatırıldığını görmeyi ister. Fakat haftada atmış saat çalışmaya, sonu gelmeyen toplantılara girmeye, yöneticilerinin talepleri ve kendisine bağlı çalışanlarının problemleri ile uğraşmaya çok az insan katlanabilir. Herkes fit bir vücuda sahip olmak ve bir film yıldızı gibi görünmek ister fakat çok az sayıda insan spor salonunda saatlerini harcamaya katlanabilir ya da hamburger, patates yiyip yanında bira içmek yerine, tavuklu salata yiyip yanında soda içmeyi tercih eder.

Mutluluk ve başarı mücadele gerektirir, mutluluğa giden yolda acı vardır. Depresyon, fazla kilolar, iş yerindeki yönetici ya da sizi üzen sevgiliniz, problem ne olursa olsun çözüm problemi görmezden gelmekte değil; kabullenmekte ve bir şeyler yapmaya çalışmakta.

Başarıyı giden yolda neden keyif aldığımız önemsiz bir soru, asıl önemli olan soru hangi acıya ve mücadeleye sürekli olarak katlanabildiğimiz. Başarıya ulaşan insanlar ödülü en çok isteyenler değil; mücadeleye ve acıya en çok katlanabilenlerdir ve başarıya giden yolda sürekli yürüyebilenlerdir. 

Kariyer basamaklarında en tepeye tırmananlar uzun çalışma saatlerine katlanabilenler ve şirketteki politik mücadelelerden keyif alanlardır. Spor salonunda saatlerini harcamaktan ve tatsız tuzsuz yemeklerden keyif alanlar manken gibi vücutlara sahip olanlardır. Başarıyı belirleyen mücadeledir. Hayat bir mücadeledir ve her mücadele bir yenisini doğurur. Hayat durmadan yürümeyi gerektiren bir yoldur ve keyif hedefte değil yolun kendisindedir.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started